YEREL YÖNETİMLER VE TURİZME ETKİSİ

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında, 16.04.2024  tarihinde, Bornova Büyük Park, Uğur Mumcu Salonunda; Bornova Kaymakamlığımız, İzmir Valiliğimiz, Ege Üniversitesi Coğrafya Bölümü , Dağlık Alanların Sürdürülebilirliği ve Yönetişimi Derneğimiz, İzmir Kent Konseyi, Bornova Altındağ Yerleşkesi STK işbirliği ve kolaylaştırıcılığında değerli öğretim üyelerimiz ve uzmanlarımızla, liseden öğrencilerimiz ve üniversiteden öğrencilerimiz, çeşitli kurum ve kurumlardan katılımlarla verimli güzel bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantı notlarımız sizlerle paylaşılmıştır.

Yerel Yönetimler, yerel ve müşterek hizmetleri yerel halka götüren, seçimle gelen demokratik birimlerdir (5393 sayılı Belediye ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi ve 5302  sayılı İl Özel İdaresi ) Köy Kanunu hariç, Turizme katkıları açısından, diğer yerel yönetim birimlerinin yukarıda bahsedilen ilgili kanunlarında, “turizm” faaliyetlerini doğrudan destekleyici hükümler bulunmaktadır. Yerel yönetimlerin, esasen diğer görev ve sorumlulukları da yerel yaşam kalitesine yönelik altyapı, üstyapı donatımları, sosyo-kültürel vb hizmetler olup, yaşanabilirlik sağlanarak,  dolayısıyla da gezmeye ve görmeye değer yerleşim birimleri olmaya hizmet etmektedir. Bu hizmetler bütünü ayni zamanda, çok yönlü bir güvenlik göstergesidir. Turistin seyahatini hedeflediği mekânda, gerekli imkân ve araçlarla, ortamın güvenli hale getirilerek emniyetinin sağlandığı turizm faaliyetleri hedeflenmektedir. Yerel Yönetimler de bu konuda önemli bir paydaş durumundadır.

Her yıl Ulusal Turizm Günü, turizmin farklı yönleri hakkında farkındalık yaratmak için belirli bir temaya sahiptir.  2024 yılında, sorumlu ve bilinçli seyahati teşvik eden  ‘Sürdürülebilir Yolculuklar, Eskimeyen Anılar’ teması belirlenmiştir.

Uluslararası ilişkiler, iç ve dış turizm açısından, Birleşmiş Milletlerin, ortak hedefleri esas itibariyle turizm ile de bağlantılı, beş kilit alanı içermektedir; (1) kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme; (2) sosyal kapsayıcılık, istihdam ve yoksulluğun azaltılması; (3) kaynak verimliliği, çevre koruma ve iklim değişikliği; (4) kültürel değerler, çeşitlilik ve miras; (5) karşılıklı anlayış, barış ve güvenlik.

Bir bütün olarak değerlendirildiğine, turizm faaliyetlerindeki hedeflenmesi gereken başarı için kurumlararası işbirliği önem taşımaktadır. Ayrıca ülkemizde, “Yerel Yönetim Seçimlerinin” (31 Mart 2024) tamamlandığı bugünlerde,  mevzuat gereği, yeni seçilmiş özellikle belediye başkanlarının ve meclis bütünlüğündeki örgütsel önemli sorumluluklarının başında, Beldenin stratejik planını yenilemek ve/veya yeniden belirlemektir. Stratejik Plan çalışmalarında,  belediyenin misyon ve vizyonu ile eylem planlarında; kuruluş kanunlarındaki tanımlamaya da uygun olarak; beldenin coğrafi koşulları ve sahip olduğu  “kültür ve sanat” ile “turizm ve tanıtım” rollerini öne çıkarmak, beldelerindeki kültür ve tabiat varlıklarını görünür hale getirerek, yerleşimin sosyo-kültürel ve ekonomik gücünü artırmaya yönelik çalışmaları geliştirmek önem taşımaktadır.

Categories: