Dağ Eğitimi ve İnovasyon Manifestosu

8 Ekim 2021 – Expo 2020 Dubai
Akılda Bulundurduklarımız:

Dağlar dünya yüzeyinin %27’sini kaplamaktadır ve gezegenimiz için taze su kaynaklarının %60 ilâ %80’i dağlardan sağlanmaktadır. Dünya çapında en sağlam ve iyi korunmuş habitatlardan ve ekosistemlerden bazılarına ev sahipliği yapmakta olan dağlar nesli tükenmekte olan birçok türe de ev sahipliği yaparlar.
Dünya çapında yaklaşık 1,1 milyar insan dağlık bölgelerde yaşamakta ve bu bölgelerde hızla ilerleyen küreselleşmeden büyük ölçüde korunmuş çok çeşitli kültürler bulunmaktadır. Aynı zamanda, dağlar genellikle kentsel alanlarda yoğunlaşan iş fırsatlarının ve nitelikli işlerin eksikliği ile karakterize edilir.
Dağlarda altyapı ve temel hizmet eksikliği bulunmaktadır. Ayrıca bu nedenle, dağlık bölgelerde yaşayan gençlerin kendi bölgelerinde yüksek kaliteli eğitime erişme şansları daha düşüktür ve kariyerlerini genellikle düzlük alanlarda bulunan kent merkezlerinde sürdürürler.
Dağ ortamlarının, kültürlerin ve ekonomilerin özelliklerine rağmen, okullar ve üniversiteler bu özellikleri dikkate almamaktadır: Müfredatların çoğunluğu dağ odaklı bir yaklaşımdan yoksundur. Oysa bizler sürdürülebilirlik alanında mevcut zorlukların yeni fikir ve çözümlere ihtiyaç duyduğunu bildiğimiz gibi, küresel sürdürülebilirlik sorunlarının üstesinden gelirken de dağ eğitiminin kilit bir rolü olduğunu düşünüyoruz.
Farkında Olduklarımız:

İklim değişikliği, çevre bölgeler ve düzlük arazilerle yakın bağları nedeniyle “değişimin habercileri” olarak değerlendirilebilecek dağlık alanlar üzerinde somut etkiler yaratmaktadır. Gerçekten de, şu anda ortalama sıcaklıklar dağlık bölgelerde düzlüklere kıyasla daha hızlı artmaktadır. Aynı zamanda, buz ve kar erimelerinin hızlanışı ve soğuk mevsimlerin kısalması, su kaynaklarının kullanılabilirliğini etkilemekte ve bunun sonucunda dağlık bölgelerde ve yakındaki düzlük arazilerde sürdürülen tarımsal uygulamalarda ve diğer hayati faaliyetlerde olumsuz etkiler görülmektedir Türlerin bileşimi ve bolluğu, kriyosfer sıcaklığındaki değişikliklerden giderek daha fazla etkilenmektedir. Doğal tehlike riski giderek artarak insan yerleşimlerinin olduğu bölgelere baskı uygulamaktadır. Kış turizminin kârlılığı, çoğunlukla yerel ekonomileri etkileyen sıcaklık artışından dolayı azalmaktadır.
Dağlar biyolojik çeşitlilik merkezleridir. Dünyanın yalnızca %27’lik bir kısmını kaplayan dağlar, çoğu yalnızca dağlık alanlarda bulunan memelilerin, kuşların ve amfibilerin %85’inden fazlasına ev sahipliği yapmaktadır.
Dünyadaki tarımsal biyoçeşitliliğin yaklaşık% 75’i geçen yüzyılda kaybedilmiştir. Kültürel yapıyı korumak ve dağ topluluklarında gıda güvenliğini sağlamak için gıda çeşitliliği çok önemlidir.
Veri ve bilgiden güç alan birbirine bağlı bir dünyada yaşıyoruz ve teknoloji hayatımızın bir parçası. Bununla birlikte, özellikle dağ ve uzak bölgelerde hâlâ dijitalleşme ve teknolojiye erişim açığı bulunmaktadır.
Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi doğrultusunda stratejik konularda somut eylemlerin teşvik edilmesine odaklanan sanal ve fiziksel bağlantılar ile okullar, üniversiteler ve yerel topluluklar arasındaki işbirliği farklı düşünmemizi ve herkes için daha iyi bir gelecek hayal etmemizi sağlıyor. Ayrıca kurulan bu bağlantılar uzak bölgelerde yaşayan gençlerin kendi benzersizliklerini paylaşmalarını, ufuklarını genişletmelerini ve canlı bir topluluk oluşturmalarını sağlıyor.
Girişimcilik, Araştırma ve İnovasyon, ekonomik geçim kaynaklarını beslemek ve dağlık alanlarda sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmak için temel ön koşullardır. Araştırma ve İnovasyon, hizmet, mal ve diğer temel ihtiyaçların eksikliğini gidermek için gençleri, özellikle yaşadıkları dağlık arazilerde küçük ve orta ölçekli işletmeler çerçevesinde, yenilikçi ve girişimci olmaları için güçlendirebilir.

Biz Gençler

DAĞ ODAKLI EĞİTİMDE ŞUNLARI ARIYORUZ:

● herkes için yaşanacak daha iyi bir ortamı desteklemek adına okul ve üniversite müfredatlarına iklim değişikliği, biyoçeşitlilik, bağlantılar, teknoloji, inovasyon ve girişimcilik konularında özel dersler ve deneyimlerin dâhil edilmesi,
● dağ girişimcilerinin deneyimleri ve en iyi uygulamalarıyla zenginleştirilmiş okul ve üniversite müfredatlarında uygulama odaklı eğitim, mentorluk ve kuluçka merkezlerine yer verilmesi,
● mevcut tüm bilgilerle bağlantıda olmak ve farklı Ülkeler ve dağlık alanlarda açık olan tüm yüksek öğrenim derslerine ve fırsatlarına erişim sunulması,
● yerel projeleri paylaşmak, tanışıp fiziksel mesafeleri aşan topluluk projeleriyle üzerinde birlikte çalışması,
● dağlık alanların şu anda karşı karşıya olduğu stratejik çevresel ve toplumsal zorluklarla ilgili alışverişi teşvik eden ve farklı dağlık alanlara gidilmesini içeren öğrenci değişimleri, yaz kampları, kapasite geliştirme toplantıları gibi ulusötesi ve uluslararası deneyimlerin desteklenmesi,
● kimsenin geri kalmadığından emin olmak için dağlık alanlarda teknolojik araçların kullanımını içeren yüksek kaliteli eğitimin desteklenmesi: farklı paydaşlara ve ağlara sıkı sıkıya bağlı olan bir Üniversite merkezi sayesinde yerelden uluslararası düzeye kadar dağlık alanlardaki gençlerin ilgisi çekilebilir ve böylece okullarını bitirmiş olanların yurtdışına çıkmalarına engel olunup yerel toplulukların ihtiyaçlarına yanıt verebilecek nitelikteki mekân odaklı araştırmaları ve teknoloji transferinin desteklenmesi sağlanır,
● okul programlarının bölgelerimize değer getirebilecek projelerle ilişkilendirilmesi ve yerel toplulukların geliştirilmesi,
Örneğin, kültürel ve doğal miraslarının anlaşılmasını ve değerlenmesini

teşvik etmenin bir yolu olarak dağlık alanlarda sürdürülebilir turizmle
ilgili deneyimlerin tanıtılması,
● fiziksel bağlantıları beslemenin ve çevresel etkiyi azaltmanın bir yolu olarak toplu taşıma araçlarının teşvik edilmesiyle okula devamın sürdürülmesi.

TALEPLERİMİZİ DETAYLANDIRMAK GEREKİRSE BİZLER,
● iklim Değişikliği ile bağlantılı olan risklerin ve değişikliklerin, hızlı üretim ve tüketimin çevresel etkilerinin bizlere öğretilmesini istiyoruz.
● çevresel etkimizi azaltıp İklim Değişikliğinin etkilerini düşürmek için atabileceğimiz somut ve yenilikçi adımların bizlere öğretilmesini istiyoruz.

● doğal tehlikelerin önlenmesi, azaltılması ve adaptasyonu hakkında bilgi sahibi olmak ve İklim Değişikliğine bağlı riskleri anlamak istiyoruz.
● biyoçeşitlilik hakkında bilgi sahibi olmak, bu çeşitliliğin kaybı, değeri, şu anda karşı karşıya olduğu sorunlar ve tüm insan faaliyetleri için taşıdığı büyük önemi öğrenmek istiyoruz.

● biyoçeşitlilik kaybı olgusunun üstesinden gelmek için yerel, ulusal ve küresel ölçekte yapılabilecek eylemler hakkında bilgi sahibi olmak istiyoruz.

● biyoçeşitliliğin ekonomik açıdan değeri hakkında da bilgi sahibi olmak ve bu değeri ölçecek ve değerlendirecek araçlarla zenginleşmek istiyoruz.

● Bağlantılar, ağlar ve teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmak ve dağların sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak için bölgeleri ve kültürü birbirine bağlamak adına mevcut bilgilerden ve teknik bilgi birikiminden nasıl istifade edileceğini öğrenmek istiyoruz.

● dağlık alanlarda Girişimcilik ve İnovasyon olanaklarının yanı sıra bölgelerimizdeki iş alanında hukuki düzenlemeler ve finansman olanakları hakkında bilgi sahibi olmak istiyoruz.
● geleneksel üretim uygulamalarından yeni değer yaratmanın ve yeni değer zincirleri geliştirmenin yanı sıra doğal kaynakları ve dağların kırılgan ekosistemlerini koruyarak üretim ve tüketimi sürdürülebilir bir şekilde yönetmenin yollarını öğrenmek istiyoruz.

AŞAĞIDAKİ AMAÇLARLA EYLEMLERİMİZİ GÜÇLENDİRİYORUZ:

● iklim değişikliği ve biyoçeşitliliğin korunması tartışmalarına katılmak için etkileşimli ve ilgi çekici araçlarla donatılmak,
● yerel, ulusal ve küresel düzeyde iklim değişikliği ve biyoçeşitliliğin korunması önlemlerine ilişkin siyasi kararlarda söz sahibi olmak,

● bir araya gelip en iyi uygulamalar hakkında fikir alışverişinde bulunmanın ve birbirimizden öğrenmenin yanı sıra aşağıdan yukarıya doğru eyleme geçmeyi ve yurt içindeki ve yurtdışındaki somut projelere katılımı teşvik etmek,

● yerel ekonomi eğilimlerini anlamak yerel işletmelerin ve hizmetlerin sürdürülebilir gelişimi için yenilikçi fikirler geliştirmek için gerekli araçlarla güçlendirilmek,
● dağ biyoçeşitliliğinin ekonomik, kültürel ve çevresel değerini dikkate alabilecek özel politikaların geliştirilmesini desteklemek,
● sistemik bir yaklaşımla öğrenmek, fikir alışverişinde bulunmak ve inovasyon yapmak için dağlık alanların içinde ve kent merkezlerine doğru hareket etme imkânlarına sahip olmak;
● en ücra dağ köyünde bile tüm gençlere teknoloji ve altyapılara ücretsiz ve kaliteli erişim sağlamaya ek olarak, şehirler ve dağlık alanlar arasındaki bölgelerarası uçurumu azaltarak dağ topluluklarının ihtiyaçlarına yönelik teknoloji transferi ve teknoloji uyarlamalarını teşvik etmek

Categories: