İzmir Yangını 2024 Ağustos ve 1999 Marmara Depremi

MARMARA DEPREMİ 25. YILINDA İZMİR’DE UNUTULMADI

İzmir Kent Konseyi Afetler Çalışma Grubu ve paydaş STK’larca ortaklaşa düzenlenen, anma ve farkındalık etkinliği, 16 Ağustos 2024 Cuma akşamı Kültürpark Gençlik Tiyatrosu Salonunda Saat: 18.30’da açılış ve saygı duruşu ile başladı. İzmir’de devam eden çoklu orman yangınları nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY’ın da katılamadığı etkinlğe 35 kişi katıldı. Sunuş ve moderatörlük görevini İzKK AFETLER Çalışma Grubu üyesi Handan AŞAN’ın yaptığı etkinlik, 17 Ağustos Depremini Anımsatan 7 dakikalık bir belgesel ile başladı. Ardından depremde yitirdiklerimiz anısına saygı duruşu yapılarak, konuşmalar gündemine geçildi. İzKK Yürütme Kurulunu temsilen Av. Burak YILMAZ’ın konuşmasından sonra AFETLER ÇALIŞMA GRUBU Kolaylaştırıcısı Prof. Dr. Zerrin Toprak KARAMAN; “Kentsel Şartlar ve Dirençlilik” konulu sunumunu yaparak, kentlerin deprem başta olmak üzere afetlere nasıl dirençli olabileceğini bütünleşik planlamalar dahilinde atlattı.


Prof. Dr. Zerrin Toprak KARAMAN;
1999 Depremi anısına Kentsel Dirençlilik: İzmir Kent Konseyi Afetler Çalışma Grubu etkinliğimiz; dağlık alanlar ve afet yönetimi üzerine çalışmak gerektiği açıkça bir daha görüldü. Dağlık alan demek daha doğru algı yönetimi açısından dolayısıyla sarp engebeli sözcükleri çok şey ifade etmiyor ve başarısızlık ortaya çıkıyor, coğrafi terminoloji neyse onu söyleyelim ve coğrafi konuma göre önlem planlarımızı da geliştirelim. En önemli konu mekana göre araç gereç olması ağır araçlar dağlık arazi de ilerleyemiyor bu defalarca bu nedenle söylendi dolayısıyla daha ergonomik modelli çalışmalar mühendislerimizin geliştirmesi gerekiyor.” dedi.


Ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Gürkan ERSOY, “Depremi Çocuklara Nasıl Anlatalım” adlı konuşmasını yaptıktan sonra, son konuşmacı Prof. Dr. Emel KAYIN, “Afetlere Dirençliliğin Mimariyle İlişikisini” anlattı. Etkinlik 10 dakikalık ikram arasından sonra afet bilince yönelik İZ-AFED Tiyatral Anlatım Ekibinin oynadığı “HAZIR MIYIZ?” adlı tiyatro gösterisine geçildi. Oyundan sonra ekibin kurucusu, oyun yazarı ve Afet Bilinci Eğitmeni Servet ERTAŞ interaktif bir söyleşi gerçekleştirdi.


Servet ERTAŞ; “Yıllardır seminerlerle anlattığımız afet bilinci ve deprem farkındalığı konusunu, bir de tiyatro ile anlatalım dedik ve Tiyatral Anlatım Ekibini kurduk. Sanırım bu Türkiye’de bir ilk olacak. Afet bilincini ve güvenli yaşam kültürüne dair yazdığım “HAZIR MIYIZ?” adlı tiyatro oyununu usta Yönetmen Mahir ÖZEL ve Serkan HACIALİOĞLU gibi deneyimli tiyatrocularla birlikte çalışarak, gösterime hazırladık. Yaklaşık 20 dakikalık bu kısa oyunla amacımız, bugüne kadar seminer formatında yapılan afet bilinci eğitimlerini, bir de sanatın gücüyle anlatmak. Elbette ki deprem gerçeğinin ciddiyetinden uzaklaşmadan. Oyunumuz, genel olarak afet bilinci ve güvenli yaşam kültürüne dair toplumda doğru sanılan yanlışlara, mizahı bir dille değiniyor. Güldürürken düşündüren ve öğreten oyunda pek çok konuya kısaca değiniliyor. Olayın geçtiği “Kentsel Çelişkiler Ofisi” çalışanları, ezberleri bozmaya devam edecek. diyebiliriz.” dedi.

Etkinlik, İzmir Kent Konseyi adına Yürütme Kurulu Üyesi Emine GÜMÜŞ‘ün kısa bir teşekkür konuşmasından sonra konuşmacılara TEŞEKKÜR BELGESİ takdimi ile sona erdi.

Categories: